Sajtórendezvények

Sajtófogadás

Tárgyalások, konferenciák, vásárok, kiállítások, szakmai bemutatók, vállalati évfordulók, kitüntetés vagy csupán a nagyobb nyilvánosságnak, vagy meghatározott szakmai köröknek szóló tájékoztatás esetén híják össze a sajtó képviselőit. Több országból érkező újságíró meghívása esetén sajtóértekezletről, sajtókonferenciáról beszélünk.

A sajtótájékoztató nagyobb érdeklődésre számot tartó, személyes közvetítést igénylő témákban kizárólag a sajtó képviselői számára szervezett, információk (üzenetek) átadására, azok médián keresztül történő közvetítésére szolgáló esemény.

A média és a szervezet közötti leggyakrabban alkalmazott kommunikációs eszköz, amely során új információkat osztanak meg és vitatnak meg a két fél képviselői.

Előnye, hogy a szervezet üzeneteit személyesen ismerteti a szóvivő vagy a szervezet vezetősége, illetve lehetőséget biztosít azonnali kérdésekre és válaszokra.

Hátránya, hogy leértékelődik, mert túl sok a sajtótájékoztató a média számára nem mindig esemény.

 

A sajtótájékoztató előkészítése:

 • A téma meghatározása
 • A résztvevők kiválasztása
 • Az időpont kijelölése, egyeztetése
 • A helyszín kiválasztása
 • A meghívottak listájának összeállítása
 • A meghívók szerkesztése és kiküldése
 • A sajtóanyag (esetleg prezentáció) előkészítése
 • A résztvevők és felszólalók felkészítése
 • Technikai előkészítés, ellenőrzés (terem berendezése, technikai eszközök)
 • Ráerősítés

 

Sajtóreggeli, sajtóvacsora

A sajtóreggeli és a sajtóvacsora is azon sajtókapcsolati eszközök körébe tartoznak, amelyek segítenek elmélyíteni a már meglévő sajtókapcsolatokat. Sem, a sajtóreggelire, sem a sajtó¬vacsorára nem szokás újságírók tömegét hívni, hiszen a sajtóvacsorának és a sajtóreggelinek is az a lényege, hogy bizalmasabb együttlétet valósítson meg a szervezet képviselője illetve a kiválasztott újságírók számára. Sajtóreggelire hívta például az egyik minisztérium sajtósa az újságírókat, amikor elfoglalta az új pozícióját. Igazából itt nem sajtó kapcsolat létesítéséről volt szó, hiszen már a sajtókapcsolatok léteztek a szervezet, illetve az újságírók között. A szervezetnek a sajtókapcsolatokért felelős pozíciónak a helyére egy új vezető került, aki ezzel a gesztussal igyekezett mutatni azt, hogy az újságírókkal jó és bizalmas kapcsolat kialakítására törekszik. Tehát a sajtóreggeli, és a sajtóvacsora alkalmával lehet lefolytatni kényelmesen, fehérasztalnál a háttérbeszélgetéseket. Sajtóreggeli és sajtóvacsora jóval kevésbé formálisabb módja a sajtóval történő kapcsolattartásnak sajtótájékoztatónál, illetve a sajtó¬ebédnél. Ennek megfelelően nem alkalmas sajtókapcsolat létesítésére, viszont alkalmas arra, hogy azokat némileg bizalmasabbá és oldottabbá tegye.

 

Sajtótájékoztató

A sajtótájékoztató nagyobb érdeklődésre számot tartó, személyes közvetítést igénylő témákban kizárólag a sajtó képviselői számára szervezett, információk (üzenetek) átadására, azok médián keresztül történő közvetítésére szolgáló esemény. A média és a szervezet közötti leggyakrabban alkalmazott kommunikációs eszköz, amely során új információkat osztanak meg és vitatnak meg a két fél képviselői.

Előnye, hogy a szervezet üzeneteit személyesen ismerteti a szóvivő vagy a szervezet vezetősége, illetve lehetőséget biztosít azonnali kérdésekre és válaszokra.

 

Sajtótájékoztató előkészítése:

 1. A téma meghatározása
 2. A résztvevők kiválasztása
 3. Az időpont kijelölése, egyeztetése
 4. A helyszín kiválasztása
 5. A meghívottak listájának összeállítása
 6. A meghívók szerkesztése és kiküldése
 7. A sajtóanyag (esetleg prezentáció) előkészítése
 8. A résztvevők és felszólalók felkészítése
 9. Technikai előkészítés, ellenőrzés (terem berendezése, technikai eszközök)
 10. Ráerősítés